Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in. We sturen u een e-mail met instructies voor het opnieuw instellen van uw wachtwoord. Als u uw gebruikersnaam bent vergeten, de e-mail niet hebt ontvangen om uw wachtwoord opnieuw in te stellen of hulp nodig hebt, neem dan contact met ons op.
Als u een correcte e-mailadres uit onze database hebt ingevoerd, zullen we reageren in ...
U kunt een nieuw account aanvragen door uw gegevens naar ons te mailen. Na goedkeuring sturen we u een tijdelijk wachtwoord per e-mail.
Momenteel kunnen alleen partners en werknemers van Kyocera Document Solutions inloggen. Heeft u vragen? Neem contact met ons op.
Vóór de coronaviruspandemie veranderde de manier waarop we werkten al snel. Markten en consumenten eisen dat bedrijven mobieler en flexibeler worden.
COVID-19 heeft niet alleen de regels van het spel veranderd: het heeft het spel zelf veranderd. Veel bedrijven, met name start-ups en op technologie gerichte organisaties, hebben de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van mobiliteit en het concept van werken op afstand. De meeste bedrijfstakken, vooral die als traditioneel worden beschouwd (bankwezen, financiën, onderwijs, productie), hebben zich grotendeels verzet tegen een overgang naar mobiliteit en werken op afstand.
Veel van deze bedrijven waren niet voorbereid op de plotselinge behoefte aan
flexibiliteit die onze samenleving werd opgelegd toen het virus de internationale en binnenlandse grenzen overspoelde. Ze werden gedwongen haastig een strategie voor thuiswerken te bedenken.
Medewerkers hebben hun laptops of computers mee naar huis genomen en de beveiliging van de gegevens en informatie van een bedrijf gaat van bescherming op één veilige plaats tot een open speelveld waar de risico's dramatisch worden vermenigvuldigd. Dit is muziek voor de oren van hackers.
Hackers weten maar al te goed dat ze maar één zwakke schakel in de beveiligingsketen hoeven te vinden om grote schade aan te richten. Daarom wordt de verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de veiligheid van de gegevens van een organisatie overgedragen aan elke individuele werknemer die vanuit huis werkt.
Hieronder onderzoeken we de belangrijkste bedreigingen waarmee medewerkers worden geconfronteerd en hoe deze kunnen worden aangepakt:
Entrepreneur.com stelt dat er twee soorten organisaties zijn: 'organisaties die beveiligingslekken hebben ontdekt en organisaties die nog niet weten dat ze zijn geschonden.'
Datalekken zijn een feit in het dagelijks leven, maar dat betekent niet dat we het gewoon moeten accepteren. De mogelijkheid om de overgang naar een meer mobiele manier van werken te beheren en tegelijkertijd maximale gegevensbeveiliging te garanderen, zal de winnaars van het digitale tijdperk in het bedrijfsleven bepalen. Degenen die doorgaan met een growth-first, security-second mindset zullen uiteindelijk zinken.
Volgens een onderzoek van Gemalto zei 66% van de ondervraagde consumenten dat ze geen zaken zouden doen met een bedrijf dat vanwege een datalek gevoelige informatie had blootgelegd. Daarom is het vinden van het evenwicht tussen maximale mobiliteit en maximale veiligheid een van de grote uitdagingen waar bedrijven van vandaag de dag mee te maken hebben.
Bedrijven moeten een duurzame aanpak creëren die voldoet aan de behoefte om flexibeler te zijn zonder de veiligheid in gevaar te brengen. Zonder dit zal thuiswerken voor velen eerder een noodmaatregel dan een onderdeel van het DNA van de organisatie zijn.
Werken op afstand is een groeiende trend. Download het e-book en ontdek waarom uw organisatie een dergelijk beleid zou moeten hanteren.
Bescherm uw cyberbeveiliging, creëer een ideale balans tussen werk en privé en creëer een consistent thuiswerkbeleid.